vrijdag 5 augustus 2016

Niet iedereen staat met plezier voor een grote groep mensen om een verhaal te vertellen. Je ontkomt er echter niet aan, en daarbij is effectief communiceren dé vaardigheid die bijdraagt aan het succes van ondernemers en leidinggevende. Het is dus zeker de moeite waard om je angst te overwinnen en deze tips helpen je daarbij:

foto Zo overkom je je angst en geef je ...

Voorbereiding

Bereid je goed voor. Waar is de presentatie en wie zijn erbij aanwezig? Ken jij het publiek en kennen zij elkaar? Op welke plek in het programma spreek je? Kijk vooraf even in de zaal om te kijken waar het scherm hangt en bepaal waar je gaat staan. Vraag van tevoren welke apparatuur aanwezig is op de locatie. Misschien moet je zelf zorgen voor een HDMI-kabel om je laptop aan te sluiten. Wat je aantrekt is ook belangrijk. Naast dat je kleding professionaliteit uitstraalt is het belangrijk dat je je fijn voelt in je outfit.

Het is bewezen dat je houding een hele belangrijke invloed heeft op hoe je je voelt. Neem voor je begint enkele minuten een kracht houding aan. Je lichaam maakt dan meer testosteron aan waardoor je je zelfverzekerder voelt tijdens het presenteren. Bekijk ook deze inspirerende Ted talk over kracht houdingen.

Inhoud

Je voelt je een stuk zelfverzekerder als je precies weet wat je gaat presenteren. Dat wil niet zeggen dat je je hele presentatie uit moet schrijven en vervolgens voordraagt, maar wel dat je alles weet over het onderwerp. Bedenk eerst een logische structuur voor je verhaal en ga daarna uitwerken. Uiteraard kun je gebruik maken van een hulpmiddel als Powerpoint of Keynote. Zet je verhaal ook op handzame kaartjes. Zo hoef je niet naar het scherm te kijken als je iets vergeten bent. Ook voel je je zekerder als je je verhaal in de hand hebt.

Hou rekening met je publiek. Voor een presentatie voor bankdirecteuren gebruik je een andere tone-of-voice dan voor een klas jongeren. Naast de informatie die je zelf vertelt is het belangrijk dat je voorbereid bent op vragen uit het publiek. Dit kun je doen door alle mogelijke vragen op te schrijven en hier vast een antwoord op te formuleren. Daarna is het een kwestie van oefenen. Loop door de kamer terwijl je praat en neem het eventueel op op je telefoon.

Contact met je publiek

Maak contact en kijk in de ogen van je luisteraars. Probeer echter niet alle tweehonderd aanwezigen aan te kijken. Je hersenen verwerken al deze indrukken, en dat terwijl jij je juist bezig moet houden met een zo goed mogelijke presentatie weggeven. Laat negatieve gedachten niet toe, blijf positief en zelfverzekerd. Haal energie uit de non-verbale communicatie van je publiek, bijvoorbeeld instemmend knikken. Raak niet in paniek als mensen opmerkingen maken of vragen stellen. Blijf rustig, concentreer je op je ademhaling en sta ze rustig te woord.

Tijdens je presentatie

Spreek kort en bondig, zo verveel je je publiek niet. Wees niet bang om stiltes te laten vallen, het publiek heeft namelijk tijd nodig om hetgeen jij vertelt te verwerken. Neem rustig de tijd tussen verschillende onderwerpen of slides. Zo gun je jezelf een moment om adem te halen. Vermijd woorden als eh, in principe, eigenlijk, weet je wel en zeg maar. Kom je erachter dat je afdwaalt van het onderwerp? Raak niet in paniek, maar pak weer terug naar je oorspronkelijke verhaal. Je zou dit zelfs kunnen benoemen door ‘Ik ben aan het uitweiden, terug naar waar ik mee bezig was’ te zeggen.

Bron: Reptoir.nl