Je cv moet onderscheidend en overtuigend zijn. Welke don’ts zorgen ervoor dat jouw curriculum vitae gelijk aan de kant wordt geschoven? Hieronder volgt een korte checklist.
Checklist
1. Onvolledige personalia
Je cv begint met je persoonsgegevens. Het klinkt onvoorstelbaar, maar sommige mensen vergeten hun e-mailadres of mobiele telefoonnummer te vermelden. Het is erg lastig als je alleen op je vaste lijn of per brief te bereiken bent. Ben je niet bereikbaar, dan gaat een recuiter als snel door naar de volgende kandidaat. Ook een geboortedatum moet altijd bij je personalia staan. Ze willen immers weten of je op schema loopt.
2. Een infantiel e-mailadres
Je cv zet is jouw zakelijke visitekaartje. Dat moet ook blijken uit het e-mailadres. Vermijd daarom een adres dat is geïnspireerd op een koosnaampje van je liefje of de bijnaam die je vrienden of jaarclubgenoten gebruiken.
3. Irrelevante bijbanen uitgebreid beschrijven
Zodra je een aantal jaar professionele werkervaring hebt, kun je dat bijbaantje als krantenbezorger of vakkenvuller op je zestiende wel schrappen. Heb je toch wat vulling nodig? Vermeld dan uitsluitend de functie ('vakkenvuller') en niet je verantwoordelijkheden, zoals 'het stapelen, prijzen en in de schappen leggen van goederen'. Tenzij deze ervaring zeer relevant is voor de baan waarop je solliciteert, natuurlijk. Heb je veel bijbanen gehad? Vat deze dan kort samen binnen één periode.
4. Computerervaring: e-mailen en internetten
Elke hoogopgeleide wordt verondersteld zijn weg te kunnen vinden op internet, fatsoenlijke mails te kunnen versturen en met Word en Excel om te kunnen gaan. Anders wordt het sowieso al lastig om af te studeren. Ook je basisschool, vakkenpakket en zwemdiploma's voegen niets toe aan je cv. Integendeel, ze doen zelfs afbreuk aan de rest van je cv. Let wel, specialisaties of afstudeerrichtingen zijn wél relevant. Ook kan een programma als Excel relevant zijn als je er een expert in bent en/ of relevante certificaten hebt behaald.
5. Alles op één of twee A4'tjes proppen
Sommige kandidaten houden angstvallig vast aan een maximum van één of twee A4'tjes voor het cv. Als ze die grens dreigen te overschrijden, wijzigen ze de lay-out zodanig dat de tekst alsnog past. Dat is niet aan te raden. Schrap eerst alle irrelevante informatie (zie 3 en 4). Heb je dan nog te veel tekst? Gebruik liever een extra A4'tje dan dat de recruiter door de bomen het bos niet meer ziet. En houd het leesbaar: lettergrootte tien is echt het minimum. Het gaat in je cv dus om prioriteiten stellen, maar niet om het per definitie schrappen van content ten behoeve van je lay-out.
6. Spelfouten
Print je cv en lees alles rustig na. Zo zie je de fouten beter dan op je computerscherm. Of laat je cv een keer door iemand anders lezen. Spelfouten lijden al snel tot irritaties bij de recruiter/ vacaturehouder. Voorkom deze dus te allen tijde!
7. Motivatie vermelden
Je gegevens, opleidingen en ervaringen horen in je cv. Je motivatie voor de functie en de werkgever hoort in de sollicitatiebrief. Schrijf dus geen lange verhalen in je cv. Een kort en doelgericht zg. profiel kan je cv wel krachtiger maken.
8. Functietitels weglaten
Kandidaten die een functie hebben vervuld die niet precies overeenkomt met de uitgevoerde taken of verantwoordelijkheden, laten soms functietitels achterwege. Ze vermelden dan uitsluitend de werkgever met daaronder de bijbehorende verantwoordelijkheden.
Weet dat recruiters en managers cv's screenen op functietitels. Als die ontbreken, wek je de suggestie dat je iets verdoezelt of je cv probeert te pimpen. Had je niet echt een functietitel? Vermeld dan iets in de trant van ‘algemeen medewerker' of ‘medewerker projectondersteuning'.
Zorg er in ieder geval voor dat de functietitel overeenkomt met wat je gedaan hebt. Dat is belangrijker dan de functietitel die in je arbeidscontract stond.